PDKS Nedir ?

05-11-2022 13:10    424

Personel Devam Kontrol Sistemleri ya da personel takip sistemi olarak da bilinen PDKS  kurumlarda bütün çalışanları etkileyen temel bir İK sürecidir. Bordro hazırlanması için gereken kritik verileri parmak izi okuyucu ya da yüz tanıma sistemleri aracılığı ile hazırlar ve ilgili programlara aktarır.

Personelin işe giriş çıkış saatleri, mesaileri ve izinleri gibi devamlılığıyla ilgili bilgiler PDKS ile sağlıklı bir şekilde tutulur. Böylece ay sonunda puantaj ve buna bağlı maaş hesapları kolaylıkla yapılır. Ayrıca takip cihazı teknolojisi sayesinde ihtiyaç duyulduğunda kısa sürede geri dönük verilere hemen ulaşılabildiği için puantaj takibi rahatlıkla ve pratik bir şekilde yapılabilir.

PDKS sistemi; çalışanların çalışma saatlerinin, geç varışların, erken çıkışların, molalarda harcanan zamanın ve devamsızlığın takip edilmesini sağlar. Personel takip sistemi genellikle çalışanlara çalışılmayan süre için ödeme yapmaktan kaynaklanan fazla ödemeleri azaltarak işçilik maliyetlerini kontrol etmeye yardımcı olur. Transkripsiyon, yorumlama hatalarını ve kasıtlı hataları ortadan kaldırır. Ayrıca personel devam kontrol sistemleri sayesinde hatalı bilgi girişlerine engel olunarak yasal risk en aza indirilir.

Personel devam kontrol sistemleri yazılım ve donanım olmak üzere iki kısımdan oluşur. PDKS programı  olarak da bilinen yazılım kısmı, işletmelerin çalışma yapısına entegre edilen, muhasebe programlarıyla uyumlu elektronik ortamda personele ait verilerin raporlandığı programdır. Donanım kısmı ise PDKS programı  ile bağlantılı çalışan parmak izi okuyucu, yüz tanıma ve kart okuyucu gibi PDKS cihazlarıdır. Günlük dilde bu cihazlara kısaca “takip cihazı” a denmektedir.


Etiketler: